Z ogromną przyjemnością informujemy, że 19 lutego 2021 r. planujemy rozpoczęcie BEZPŁATNEGO, kwalifikacyjnego kursu zawodowego: EKA.05....
Trwa nabór na bezpłatne kursy kwalifikacji zawodowych, dzięki którym można zdobyć nowy zawód. Kursy przeznaczone są dla osób dorosłych, zarówno bezrobotnych, jak i pracujących, czy studiujących bez względu na poziom wykształcenia kandydatów, czyli dla każdego!
Każdy kurs kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w danym zawodzie.
Zajęcia(teoretyczne oraz praktyczne) odbywają się w systemie zaocznym, co dwa tygodnie w piątki i soboty.
Nauka na kursach jest bezpłatna.
Centrum Kształcenia Ustawicznego oferuje następujące kursy kwalifikacji zawodowych:
A.65 - Rozliczanie wynagrodzeń danin publicznych - otwarcie - listopad 2017!
1.„PROWADZENIE RACHUNKOWOŚCI” A.36
w zawodzie technik rachunkowości.
czas trwania: kwiecień 2017r. – kwiecień 2018r.
Realizowane przedmioty:
1.”Działalność gospodarcza w branży ekonomicznej” 42 godziny
2.”Dokumentacja biurowa” 50 godzin
3.”Język niemiecki w branży ekonomicznej” 60 godzin
4”Rachunkowość finansowa” 93
5.”Biuro rachunkowe” 195
6.”Praktyka zawodowa” 80 godzin( 2 tygodnie)
Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbywają się w pracowniach rachunkowości
i techniki biurowej z wykorzystaniem urządzeń pracy biurowej oraz pakietu programów wspomagających pracę w księgowości, np.: program INSERT – Finanse i Księgowość, Handel i inne.
Absolwent kursu jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
a)dokumentowanie i ewidencjonowanie operacji gospodarczych, a w szczególności:
1) sporządza i kontroluje dowody księgowe oraz kwalifikuje je do księgowania;
2) interpretuje zdarzenia gospodarcze dokumentowane dowodami księgowymi;
3) przestrzega zasad przechowywania dowodów księgowych;
4) klasyfikuje aktywa i pasywa;
5) wycenia aktywa i pasywa w ciągu roku obrotowego i na dzień bilansowy;
6) identyfikuje kategorie wynikowe;
7) przestrzega zasad i stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia rachunkowości;
8) przestrzega zasad funkcjonowania kont księgowych;
9) otwiera i zamyka księgi rachunkowe;
10) ewidencjonuje operacje bilansowe i wynikowe na kontach syntetycznych i analitycznych w różnych jednostkach;
11) rozlicza koszty działalności organizacji;
12) planuje amortyzację środków trwałych i dokonuje odpisów amortyzacyjnych;
13) rozróżnia i stosuje metody kalkulacji kosztów;
14) ustala wynik finansowy metodą statystyczną i metodą księgową;
15) poprawia błędy w dowodach księgowych i księgach rachunkowych;
16) sporządza zestawienie obrotów i sald;
17) stosuje różne formy rozliczeń pieniężnych;
18) stosuje oprogramowanie finansowo-księgowe.
b)przeprowadzanie i rozliczanie inwentaryzacji, a w szczególności:
1) rozróżnia rodzaje, etapy i zasady inwentaryzacji;
2) przeprowadza inwentaryzację różnymi metodami;
3) ustala i interpretuje różnice inwentaryzacyjne;
4) rozlicza różnice inwentaryzacyjne;
5) sporządza dokumentację przebiegu inwentaryzacji.
c)sporządzanie sprawozdań finansowych i przeprowadzanie analiz finansowych,
a w szczególności:
1) sporządza jednostkowe sprawozdanie finansowe;
2) identyfikuje przedmiot, zadania i metody analizy finansowej;
3) dobiera i interpretuje wskaźniki analizy finansowej;
4) oblicza wskaźniki analizy finansowej;
5) ocenia sytuację majątkową i finansową organizacji.
2.„ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH” T.15
w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
czas trwania: maj 2017r. – maj 2018r.
Realizowane przedmioty:
1.”Działalność gospodarcza w gastronomii” 40 godzin
2.”Język niemiecki w gastronomii” 30 godzin
3.”Organizacja produkcji gastronomicznej” 70 godzin
4.”Usługi gastronomiczne” 50 godzin
5.”Zasady żywienia” 82 godziny
6.”Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej” 90 godzin
7.”Obsługa klientów w gastronomii” 80 godzin
Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbywają się w pracowniach gastronomicznych.
Absolwent kursu jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
a)planowanie i ocena żywienia, a w szczególności:
1) klasyfikuje składniki pokarmowe oraz określa ich źródła;
2) wyjaśnia wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka;
3) charakteryzuje przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka;
4) przestrzega norm i przestrzega zasad planowania żywienia;
5) planuje posiłki oraz układa jadłospisy;
6) przestrzega zasad zamienności produktów;
7) oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
8) stosuje metody oceny sposobów żywienia;
9) ocenia jadłospisy i podejmuje działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
10) korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia;
11) rozróżnia alternatywne sposoby żywienia;
12) rozróżnia zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;
13) określa rolę instytucji zajmujących się problematyką żywienia.
b) organizowanie produkcji gastronomicznej, a w szczególności:
1) przestrzega zasad planowania produkcji potraw i napojów;
2) planuje produkcję potraw i napojów;
3) kontroluje procesy produkcji potraw i napojów;
4) ocenia jakość sporządzonych potraw i napojów;
5) rozróżnia rodzaje kart menu;
6) opracowuje karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw;
7) oblicza zapotrzebowanie na surowce i półprodukty;
8) sporządza kalkulację cen potraw i napojów;
9) opracowuje receptury gastronomiczne;
10) korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej.
c)planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych, a w szczególności:
1) klasyfikuje usługi gastronomiczne;
2) przygotowuje oferty usług gastronomicznych;
3) planuje działania związane z promocją usług gastronomicznych;
4) kalkuluje koszty usług gastronomicznych;
5) prowadzi sprzedaż usług gastronomicznych;
6) planuje usługi gastronomiczne;
7) dobiera metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;
8) przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych;
9) dobiera zastawę i bieliznę stołową;
10) dobiera urządzenia i sprzęt do wykonania usług gastronomicznych;
11) użytkuje sprzęt i urządzenia do wykonania usług gastronomicznych;
12) wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych;
13) korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania kosztów usług gastronomicznych.
Każdy kurs kwalifikacji zawodowych kończy się egzaminem zewnętrznym, którego pozytywny wynik pozwala zdobyć nowy zawód!
Osoby zainteresowane bezpłatnymi kursami zapraszamy do składania podań w sekretariacie szkoły lub mailowo (druk podania i kwestionariusza osobowego do pobrania na tej stronie).